Ruta de navegació

Actualitat

null El cap doperacions del Collegi america de metges dUrgencies visita Sant Pau

Actualitat
26/09/2019
El cap d’operacions del Col·legi americà de metges d’Urgències visita Sant Pau

Robert Heard, cap d’operacions del Col·legi americà de metges d’Urgències ha visitat el Servei d’Urgències de l’Hospital i ha parat especial atenció al DAFSU (Dispositiu d’atenció a la fragilitat del Servei d’Urgències). Aquest Servei va rebre l’abril passat l'acreditació GEDA (Geriatric Emergency Department Accreditation) promoguda per l'ACEP (American College of Emergency Physicians) i és l'únic centre fora d’Amèrica del Nord amb aquesta acreditació.

El reconeixement explícit del Servei d’Urgències de Sant Pau per un organisme internacional tan prestigiós, referma el convenciment dels professionals del Servei de que el seu model d'atenció forma part d'una àmplia manera d'orientar i concebre l'organització futura de l'atenció de les urgències a la realitat del context social (que demana qualitat, accessibilitat, equitat i eficiència), amb models adaptats a les necessitats reals de la població i a les possibilitats que pot oferir el sistema de Salut.

 

L’adaptació geriàtrica dels Serveis d’Urgències és una iniciativa molt recent  que va arrencar amb la publicació d’una guia clínica de l’ACEP. Els darrers anys, el Servei d'Urgències de Sant Pau ha desenvolupat un Programa propi d'Atenció a la Fragilitat, incorporant iniciatives de valoració geriàtrica feta pels propis professionals del Servei, integrant Treball social i Farmàcia hospitalària a urgències, dissenyant un pla de cures específic i creant una àrea (Dispositiu d’Atenció a la Fragilitat del Servei d’Urgències, DAFSU) estructuralment adaptada dins del Servei d’Urgències i especialment preparada per a la prevenció de complicacions en l’ancià.


El "Programa d'Atenció a la Fragilitat del Servei d'Urgències de Sant Pau" preveu la identificació immediata del pacient i de les seves necessitats per donar la millor resposta, adaptada als requeriments detectats. Així doncs, el Programa es basa en 5 punts:


1.    Identificació precoç de les necessitats del pacient i adequació de l'atenció.
2.    Equips multidisciplinaris amb formació específica de professionals mèdics, d'infermeria, treball social i farmàcia, amb el recurs d'especialitats concretes quan és necessari.

3.    Protocols i procediments adaptats als pacients fràgils i ancians, incloent les transicions entre serveis, organitzacions i nivells assistencials.
4.    Espais físics d'atenció adaptats a la població fràgil (Dispositiu d'Atenció a la Fragilitat del Servei d’Urgències, DAFSU)

5.    Treball col·laboratiu en xarxa amb els altres proveïdors de l’Àrea Integral de Salut Barcelona Dreta (AIS Barcelona Dreta): Hospitals d'Atenció Intermèdia - Hestia Palau, Nou Hospital Evangèlic, Mutuam Güell, Isabel Roig i Cotxeres, fonamentalment – i Hospital Dos de Maig, Equips d'Atenció Residencial; HADO, PADES, CUAPs i altres dispositius d'Atenció Primària i el SEM.


L’ACEP acredita l’atenció geriàtrica dels Serveis d’Urgències quan valida que incorporen iniciatives reals d’atenció geriàtrica. Malgrat que l’acreditació està oberta exclusivament pels EUA i Canadà, l’ACEP ha acceptat, excepcionalment, avaluar i acreditar el Servei d’Urgències de Sant Pau amb un resultat molt favorable.

 

Més informació sobre ACEP