Ruta de navegació

Actualitat

null Dia Internacional de la Infermera a Sant Pau

Actualitat
11/05/2022
Dia Internacional de la Infermera a Sant Pau

Sabíeu que el nostre Hospital és el més ben valorat quant a tracte personal de les infermeres, per sobre de la mitja de Catalunya? També que som els més ben puntuats dels centres terciaris, tant en l’hospitalització, com en l’atenció especialitzada, segons el Pla d'enquestes de satisfacció del CatSalut (PLAENSA)?  Des de Sant Pau ho volem celebrar juntament amb molts més èxits, que sumen el dia a dia de la tasca que fan les infermeres tant en l’àmbit assistencial, docent com en la investigació.

Avui és un dia de reconeixement a totes les infermeres, un dia que representa la suma de tots els de l’any i de totes les hores que estan al costat de les persones. En un dia com avui “voldria aprofitar per fer més visible la professió infermera i el nou model infermer de la direcció, un model que aspira a situar la Infermeria on es mereix estar. Som graduats, màsters, especialistes i doctorats, i hem de ser capaços d’estar allà on toca. Hem estat i estem preparats per fer innovació i recerca, som referents i reconeguts per la nostra excel·lència i en alguns casos singularitat, ens preocupem per les persones a qui atenem i volem portar a la comunitat el nostre coneixement, creant un retorn on podem ser més pròxims. Volem que Sant Pau sigui l’Hospital on tots els professionals volem estar i els nous professionals vulguin venir. Perquè a Sant Pau cuidem des de l´ètica, des de la igualtat de gènere i la humanització de les cures. I volem ser més i més cada dia: més competitius, més propers, més ètics, més empàtics, MÉS SANT PAU” afirma Eugènia Masip, directora Infermera de l’Hospital.

 

 

 

Activitats del Dia Internacional de la Infermera

De 10 a 13 hores, les infermeres i els infermers de Sant Pau experts en al·lèrgia, malalties infeccioses, seguretat del pacient, higiene del son, educació sexual, diabetis, alimentació saludable, deshabituació tabàquica o pediatria et conviden a un cafè al vestíbul de l’Hospital, gentilesa d’Arcasa. Vine a passar una estona amb els equips d’infermeria i respondran tots els teus dubtes sobre les seves especialitats. D’altra banda, el programa “El Matí de Catalunya Ràdio” commemora aquesta efemèride amb un programa en directe des del Recinte Modernista de Sant Pau, amb connexions amb les activitats previstes al vestíbul.

 

Infermeria a Sant Pau

L’assistència a les persones és el pilar de l’excel·lència en les cures i això és gràcies a la cerca del treball basat en l’evidència científica. Aquests són alguns dels projectes que les infermeres han implementat en aquest últim temps:

  • Projecte d’humanització al pacient hospitalitzat respiratori. Sala C2. Premiat per humanització-Linde amb l’objectiu d’augmentar la mobilitat com més aviat possible a aquells pacients ingressats intervinguts de Cirurgia Toràcica o amb patologia respiratòria crònica, amb 3 circuits de senyalització.
  • Educació al pacient amb assistència ventricular: Heartmate 3. Aquest dispositiu d'assistència ventricular esquerra s'implanta a persones amb insuficiència cardíaca severa en espera de trasplantament cardíac. L’educació al pacient i familiars en les cures és fonamental des de la sala de cardiologia amb Rosa Blanco, Ester Sanz, Mireia Parra amb col·laboració d’Aurora Calvo, Maria Palma i Montse Navarro i el seguiment des de la UIC amb la Josefina Aran i Núria Mesado.
  • Les infermeres Anna Riba Sanmartí i Mireia Alòs Paulet, han ideat un dispositiu en forma de roda que té l'objectiu d'assegurar el procés d'administració de medicació i materials d'intubació en situacions d'actuació urgent, pensat per a tot l'equip assistencial. Es tracta d'una eina de seguretat per a l'administració de medicacions i preparació de material per via  aèria en situacions d'urgència, per utilitzar-la dins de la Unitat neonatal.
  • Consulta infermera Patologia estructural a Hemodinàmica per a pacients sotmesos a procediment percutani d'alta complexitat (implant de dispositius valvulars). L'objectiu de la consulta prequirúrgica és, per mitjà d’una valoració integral i psicosocial on es detecten necessitats individuals, fer una intervenció a pacients i familiars  sobre el procediment al qual serà sotmès, explicar el circuit durant la seva estada, respondre dubtes i garantir que el pacient arribi en òptimes condicions al dia de la intervenció. 
  • Musicoteràpia  a Hematologia. Gràcies a una campanya de crowfunding, el novembre del 2021 es va iniciar un estudi d'investigació per a valorar l'impacte de la musicoteràpia en el pacient ingressat a la Unitat d'Hematologia Clínica projecte i estudi liderat per la supervisora d'infermera Íria González i amb la col·laboració de la Fundació Oncolliga i l'Esmuc.
  • Protocol del “Seguiment i tractament de la dona amb diabetis pregestacional en relació a l’embaràs”, elaborat conjuntament amb el Servei d’Endocrinologia i Nutrició, Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital i l’ASSIR dreta i l’ASSIR Guinardó. En col·laboració  interdisciplinària de tots els serveis esmentats, amb l’objectiu d’unificar el tractament i seguiment de la dona amb diabetis per un control òptim.

 

En el camp de la Docència

Som referents en el nostre territori de cursos amb un nivell d’expertesa alt des de fa 10 anys, amb un grau de satisfacció mitjana de 3.7 sobre 4  i amb una formació de 1.643 professionals en 12 cursos.

 

Premis i reconeixements

A la  Jorgina Serra li han atorgat en la V Edició dels Premis Tenim Talent per a Joves Infermeres de la Societat Catalanobalear d'infermeria de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears el Premi Jove Talent 2022 en la categoria d'Atenció Hospitalària.

El passat gener, Jaume Roca Sarsanedas, infermer de Diagnòstic per la Imatge, va defensar la seva tesi doctoral sobre "Avaluació de l’efectivitat de la calor seca en les extravasacions del contrast iodat" i, actualment Míriam Armora, Judith Balaguer, Gemma Berga, Neus Buil, Seyla di Francisco, Sandra de Andrés, Marina Garcia, Susana Fernández, David Figueroa, Gemma Horta, Gemma Mas, Almudena Mateos, Ruben Medina, Cristian Moreno, Alejandra Pérez, Mònica Romero, Jorgina Serra i Jonatan Valverde estan duent a terme la seva tesi doctoral.

Altres projectes d’investigació que s’estan portant a terme són: els liderats per Judith Balaguer, infermera de Salut Mental, investigadora del projecte titulat: “Evaluación de un programa de Terapia Asistida con Animales en personas con enfermedad mental para la promoción de conductas de Salud Mental Positiva”, amb un premi atorgat pel COIB, l’any 2021. Per la seva banda, Raquel Pascual Meléndez va guanyar el Premi al millor projecte d’Investigació de Residents d’Infermeria en Salut Mental; Cecilia Díez Garcia ha estat reconeguda amb el Premi a la millor comunicació oral en el XV Congrés de la Societat Catalana d’Anestesiologia Reanimació i Teràpia del Dolor; Ariadna Farré i Ana Alonso, infermeres del Servei de Pneumologia i Al·lèrgia, de Sant Pau, han rebut guardons a les millors comunicacions científiques de l’Àrea d’Infermeria durant el 54è Congrés de la SEPAR.

Gemma Berga, infermera de Cardiologia; Susana Fernández, infermera de CCEE Reumatologia; Gemma Mas, infermera de suport a la Recerca; Almudena Mateos, infermera de la Unitat de Cures Intensives; i Alba Villalobos han publicat articles científics en les seves àrees durant el darrer any.