Ruta de navegació

Actualitat

null Cada persona ha de dormir les hores que necessiti i amb la qualitat correcta

Actualitat
16/03/2023
Cada persona ha de dormir les hores que necessiti i amb la qualitat correcta

Aquest matí al vestíbul de l’Hospital de Sant Pau hi ha taules informatives amb motiu del Dia Mundial del Son per conscienciar tothom que dormir és una necessitat biològica cabdal per a la nostra salut física, mental i emocional. De fet, el lema d’enguany és “El son és essencial per a la salut”. Malgrat això, un 10% de la població pateix algun trastorn del son crònic i greu i un 30% es desperta amb la sensació de no haver tingut un son reparador. La Unitat del Son de l’Hospital de Sant Pau, amb més de 25 anys d’expertesa, ofereix un abordatge multidisciplinari del son i una atenció integral d’excel·lència als pacients, tant infants com adults.  

Podeu consultar els consells per dormir bé aquí

Un terç de la nostra vida el passem dormint i “el son és un pilar bàsic per a la salut”, afirma la Dra. Sandra Giménez, metgessa de la Unitat Multidisciplinària del Son del Servei de Pneumologia i Al·lèrgia de Sant Pau. “No en som prou conscients i no mantenim els horaris i les rutines que caldrien”. La Dra. Mercè Mayos, cap clínic de la mateixa Unitat explica que “abans dormir poc era vist com un senyal de persona activa, mentre que dormir molt tenia un cert component pejoratiu. Aquest concepte està canviant, però cal insistir en que el son és cabdal per a la salut, no només hem de dormir les hores que necessitem, sinó que aquestes hores han de ser de qualitat”.  

 

El son, un període molt actiu per al cos i el cervell 

Fins fa poc es creia que el son era un període de descans i d’inactivitat total. Ben al contrari. El son és un període molt actiu des del punt de vista elèctric del cervell i es produeixen canvis fisiològics i metabòlics molt importants per al creixement, la consolidació de l’aprenentatge, la regulació de l’estat anímic i el restabliment dels neurotransmissors neuronals. En definitiva, per garantir un bon funcionament del nostre organisme. És important en totes i cadascuna de les etapes de la vida, però especialment en els infants i els joves, perquè en aquestes etapes de la vida el cervell i el cos encara s’estan desenvolupant. 

“La desestructuració i la privació del son, poden comportar una major predisposició a patir obesitat, alteracions cardiovasculars, càncer, infeccions, alteracions de la immunitat i problemes neurodegeneratius”, segons la Dra. Mayos. I molts cops “el son és un biomarcador de determinades patologies, com la demència de cossos de Lewi, el Parkinson o l’Alzheimer. Són malalties que comencen precoçment amb alteracions del son”

 

És important dormir i dormir bé... però quantes hores? 

La Dra. Giménez diu que “cada persona ha de dormir les hores que necessiti per estar bé”. I defineix el son correcte o de bona qualitat com a “el suficient perquè durant el dia estiguis confortable, despert i actiu. De vegades dormim 6 hores durant la setmana, anem tirant, i quan arriba el cap de setmana en dormin 8. Això vol dir que anem curts de son”. Les dues expertes coincideixen que caldria dormir de 7 a 8 hores diàries, encara que hi ha molta variabilitat interindividual, i que “el son perdut no es recupera”

A la Unitat Multidisciplinària del Son de Sant Pau arriben perfils molt diferents de pacients, des d’infants fins a persones amb edat avançada, fonamentalment amb patologies com l’apnea del son o la hipoventilació nocturna, o també trastorns de conducta relacionats amb problemes neurodegeneratius o trastorns relacionats amb uns mals hàbits del son. 

Trastorns del son n’hi ha molts. L’insomni (dificultat per iniciat o mantenir el son, no tenir un son reparador acompanyat per fatiga diürna, sensació de malestar personal i deteriorament social, laboral o d’altres àrees de la vida durant almenys un mes) o les apnees, que tenen un origen respiratori, són els més freqüents juntament amb altres d’origen neurològic, com el trastorn de les cames inquietes o la narcolèpsia. Molts es poden prevenir o tractar. “Malgrat això, moltes vegades el pacient no ve a la consulta perquè pensa que és quelcom normal o ve acompanyat de la seva parella, que és qui ho detecta”, segons la Dra. Mayos

Es calcula que un 20% de la població espanyola (23,9% de dones i 17,6% d’homes) presenten algun símptoma d’insomni almenys tres nits la setmana. Pel que fa a l’apnea del son, aquesta malaltia afecta el 14% dels homes entre els 30 i els 70 anys i el 7% de les dones. En el cas de la síndrome de cames inquietes, un estudi del 2010 fet en sis països europeus va concloure que entre un 9,4% i un 15% de la població adulta tenia algun símptoma d’aquesta patologia. 

 

Els experts reclamen una Àrea de Capacitació específica per a la Medicina del Son 

La Federació Espanyola de Societats de Medicina del Son (FESMES) va reivindicar davant la Comissió de Sanitat i Consum del Congrés dels Diputats la necessitat de crear una Àrea de Capacitació Específica per a la Medicina del Son per abordar amb garanties els trastorns del son. 
En altres països com Alemanya, França, Portugal i els Estats Units, entre altres, la Medicina del Son està reconeguda com a subespecialitat mèdica oficial, i altres nacions com Suècia, Finlàndia, Suïssa, Holanda i Bèlgica hi estan treballant. Quelcom que no passa a l’Estat espanyol.